امکان‌سنجی تولید داخلی کالاهای اساسی به‌منظور تأمین پایدار امنیت غذایی

سرآمدان

1. بیان مسئله

افزایش قیمت جهانی کالاهای اساسی به‌ویژه گندم، دانه‌های روغنی و خوراک دام در سال اخیر به علت جنگ روسیه با اوکراین و همچنین سرمازدگی اروپا و خشکسالی سال‌های اخیر در کشور ما، تأمین کالاهای اساسی را به چالشی جدی برای کشور تبدیل کرده است. اگرچه در کوتاه‌مدت تدابیری برای تأمین ذخایر راهبردی کشور اندیشیده شده و براساس آمارها و تحلیل‌های موجود، تا یکسال آینده با مشکل جدی در این زمینه مواجه نیستیم، اما غفلت از پیشامدهای محتمل و هشدار قحطی جهانی، ممکن است در سال‌های آتی تأمین این کالاها را برای مردم کشور با کمبودهای جدی مواجه سازد.

در این میان، فوری‌ترین و ساده‌ترین راهکار، تأمین منابع مالی و ارزی لازم برای «خرید» و واردات کالاهای اساسی و ذخیرۀ آن‌ها برای مواقع بحرانی است. اما در کنار این مسئله، شناسایی ظرفیت‌های تولید داخلی کالاهای اساسی و فعال‌سازی آن‌ها می‌تواند به‌صورتی پایدار، تأمین کالاهای اساسی را تضمین کند. امکان‌سنجی تولید داخلی کالاهای اساسی از یک سو می‌تواند شامل شناسایی ظرفیت‌های معطل‌مانده برای تولید و کشت این محصولات باشد و از سوی دیگر، ناظر به ارتقای بهره‌وری تولید ازطریق اصلاح شیوه‌های کشت و آبیاری و اصلاح بذر و همچنین تزریق دانش فنی مورد نیاز صورت گیرد.

مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری از تمامی صاحب‌نظران و متخصصان دعوت می‌کند که طرح‌های پیشنهادی خود را در این زمینه ارائه دهند. بدیهی است پس از بررسی اولیۀ طرح‌ها، با دعوت از پیشنهاددهندگان و متخصصان این حوزه، تلاش می‌شود زمینۀ اجرایی‌سازی بهترین طرح با هماهنگی دستگاه‌های اجرایی مرتبط فراهم شود.


2. دلایل بروز مسئله

بروز جنگ نظامی گسترده میان روسیه و اوکراین، به‌عنوان دو تولیدکننده و صادرکنندۀ بزرگ گندم و کالاهای اساسی در جهان و در نتیجه، ازبین‌رفتن برخی از زیرساخت‌های تولیدی به‌ویژه در اوکراین و رفتار احتیاطی سایر کشورهای تولیدکننده کالاهای اساسی و کاهش صادرات آن، باعث افزایش بی‌سابقۀ قیمت گندم و سایر کالاهای اساسی در جهان شده است. در کنار این جنگ، سرمازدگی در اروپا و خشکسالی در غرب آسیا، باعث کاهش بیشتر در تولید این کالاها شده است. بالاگرفتن تنش‌های سیاسی و حرکت به سمت نظام چندقطبی جهانی، احتمال بروز درگیری‌های مشابهی را در سایر نقاط جهان افزایش داده است.

در این میان، سایر کشورهای صادرکنندۀ کالاهای اساسی نیز به رفتار احتیاطی روی آورده و  صادرات خود را کاهش داده‌اند. در کنار این تنگناهای طرف عرضه، تداوم تحریم‌های غرب علیه ایران و محدودیت‌ها در دسترسی به منابع ارزی و همچنین بی‌ثباتی در درآمدهای ارزی، باعث می‌شود که واردات گندم و کالاهای اساسی برای کشور چشم‌انداز روشنی نداشته باشد. بنابراین، تأمین امنیت غذایی در کشور به مسئله‌ای جدی تبدیل شده و غفلت از راهکارهای درون‌زا و استفاده حداکثری از ظرفیت‌های داخلی، ممکن است مخاطرات جدی را به همراه داشته باشد.


3. سؤالات کلیدی

سؤالات کلیدی که انتظار می‌رود مشارکت‌کنندگان بدان پاسخ دهند به شرح زیر است:

۱. بهره‌وری تولید گندم و کالاهای اساسی با توجه به دانش و امکانات موجود، تا چه میزان قابل ارتقا است؟

۲. ظرفیت‌های معطل (شامل زمین، منابع آبی، نیروی کار و…) برای افزایش تولید گندم و کالاهای اساسی چقدر برآورد می‌شود؟

۳. زمان‌بندی واقع‌بینانه برای افزایش تولید داخلی گندم و کالاهای اساسی با لحاظ عوامل اختلال‌زای طبیعی و سیاسی، چگونه است؟

۴. ظرفیت‌های ارتقای دانش فنی برای بهبود چشمگیر در بهره‌وری تولید گندم و کالاهای اساسی در داخل کشور چیست؟

۵. امکان‌سنجی واردات گندم و کالاهای اساسی با توجه به مخاطرات بین‌المللی و محدودیت‌های ارزی، به چه میزان است؟


4. عناوین طرح‌ها و ایده‌های پژوهشی

به‌منظور تمرکز بر مسئلۀ اجرایی مورد نظر و جلوگیری از پراکندگی در طرح‌ها، عناوین پیشنهادی زیر برای طرح‌های ارسالی بدین شرح است:

۱. امکان‌سنجی افزایش بهره‌وری تولید گندم و سایر کالاهای اساسی با فرض دانش موجود

۲. امکان‌سنجی افزایش بهره‌وری تولید گندم و سایر کالاهای اساسی با فرض انجام تحقیقات جدید علمی

۳. شناسایی ظرفیت‌های معطل موجود برای افزایش تولید گندم و سایر کالاهای اساسی

۴. شناسایی ظرفیت‌های موجود برای تغییر کشت از سایر محصولات به گندم و سایر کالاهای اساسی

۵. ظرفیت‌های شرکت‌های دانش‌بنیان برای افزایش سطح تولید گندم و سایر کالاهای اساسی

اسناد راهبردی

سرآمدان
01 تیر 1401 | 8:47 میلاددرزن
miladdarzan44
امروز مسئله تامین ارز از طریق صادرات میباشد که با توجه به تخصص بنده تولید کنندگان علی الخصوص دامداران مسئول تولید هستند نه قیمت با صادرات دام و وارد کردن ارز و تامین نهاده دامی و کاهش قیمت نهاده میتوان ارز آوری کرد امروز شیر را ۱۲ هزار تومان از دامدار میخرند و نهاده را ۱۳ تومان به دامدار تحمیل میکنن گندم را ۱۰ تومان و سبوس را بیشتر از ان قیمت به دامداران میفروشن که تعادل ندارد
استفاده از زمین های کشاورزی طرح تشویقی الان بانک کشاورزی وام دامداری میدهد با ضامنین که نمیشود ضامن پیدا کرد
سرآمدان
01 تیر 1401 | 21:56 wahdat Taly
wahdat
با سلام . در این باره باید عرض کنم که دولت نظارت خود در مصرف محصولات پایه گندم را نباید محدود به نانوائیهای سنتی بکند . چرا که بنده با توجه به تجربیات عینی خودم عرض میکنم که ضایعات شرکتهای تولید محصولات کیک و شیرینی و نانهای فانتزی به مراتب بیشتر از نانوائیهای سنتی هست . و لازم است در نظر داشته باشیم که با توجه به این که در تولید چنین محصولات همواره از شکر و مواد قندی استفاده میشود لذا برخلاف ضایعات نانهای سنتی ضایعات این نوع محصولات حتی قابل استفاده برای دام و طیور نیست . لذا بیشتر دور ریز میشود تا به خوراک دام و طیور تبدیل شود .لذا ایجاب می نماید که دولت بیشتر از پیش و واقعا سخت گیرانه تر به تولید و پخش و ضایعات تمامی محصولات تولید پایه گندم نظارت کند . با تشکر
سرآمدان
02 تیر 1401 | 5:42 علیرضا خلج
Allireza25
سلام و تحیات
میتوان «امکان‌سنجی افزایش بهره‌وری تولید گندم و سایر کالاهای اساسی با گسترش مکانیزاسیون کشاورزی» را هم پیگیری کرد.
سرآمدان
03 تیر 1401 | 16:57 فرشاد ارمان دوست
57015701
سلام
اجاره زمین های کشاورزی حداقل یک هکتار توسط دولت و پرداخت اجاره ماهانه به مالکین زمین در استان های مختلف برای کشت گندم به صورت علمی برای برداشت بیشترین برداشت گندم به اندازه نیاز کشت گندم دولت باید زمین در اختیار بگیرد با اجاره کردن زمین کشاورزی بکارگیری از تجهیزات مدرن با کمترین مصرف اب و بیشترین برداشت
حذف کشت تولیدات پر مصرف مانند هندوانه خربزه و جایگزین کردن با گندم
استفاده از نیروی کار مالکان زمین کشاورزی
استفاده از حساب پس انداز مردم در بانک ها برای کاشت گندم به جای دلالی بانک ها از این پول ها
جایگزین کردن یارانه نقدی به برنج کوپنی رایگان برای کاهش مصرف نان
کمتر کردن هزینه تولید نان با ساخت نانوایی در میادین تره بار پارک ها بدون اجاره به نانوا ها برای کاهش قیمت نان و بالا بردن قیمت ارد
تولید نان صنعتی با کارگر کمتر و کاهش قیمت تولید
حذف نان های موجود در بازار با دور ریز زیاد و جایگزین کردن با نان کیلویی یا همان متری با ماندگاری بالا
جمع اوری نان های دور ریز و تبدیل ان به صورت صنعتی برای مصرف دام
سرآمدان
04 تیر 1401 | 10:45 محمد صالحی
Mohammad salehi
سلام
باید به خُرده فروشان و خرده تولید کنندگان توجه ویژه شود ،
گاهی در برخی منازل نان پخت میشود ،
گاهی اشخاص اقدام به خرید آرد و پخت نان میکنند ،
گاهی در سطوح پایین افراد در زمینه یا زمینه هایی خودکفا هستند ،
این دهک های پایین باید شناخته و به آنها اعطای تسهیلات شود .
سرآمدان
05 تیر 1401 | 7:32 غلامعباس گودرزی
5579562561
سلام علیکم با احترام ، تا زمانی که کشاورزی از سیستم سنتی به سیستم مکانیزه تغییر نکند و یکپارچگی زمین های کشاورزی برای بهینه سازی مصرف آب و زمین و نیروی انسانی در دستور کار قرار نگیرد و آبخیز داری مسیل ها جدی و علمی پیگیری نشود ، و اتوبان سازی باعث تخریب جنگل ها و مراتع باشد و حمل و نقل ریلی اولویت اول دولتمردان نباشد و.. مشکلات و ابستگی ها پا بر جاست . لذا با طراحی و تدوین قوانین صحیح برای تعاونی شدن مزارع و ایجاد کشت و صنعت مکانیزه آبی و دیم براحتی می توان وابستگی را به حداقل و حتی جزء صادر کنندگان نیاز های غذایی کشور های همسایه باشیم . چهار فصل بودن کشور و اقلیم های متفاوت توانمندی تولیدات متنوع و فراوان را با مدیریت صحیح ایجاد می کند . تصور کنید در یک روستا هر 5 هزار متر حدودا سه الی چهار مرز با زمین همسایه دارد اگر یک متر عرض در نظر بگیریم حدود سیصد متر مربع علفزار که هم مصرف آب را افزایش می دهد و هم سطح زیر کشت را کاهش و هم با عث اتلاف سرمایه و نیروی انسانی و کاهش فعالیت های مکانیزه شدن می گردد . حال در چند صد هکتار محاسبه کنید تا متوجه آسیب بشوید . لذا نیاز به تدوین قوانین جدید برای یکپارچه سازی و مکانیزه شدن کشاورزی در هر شهر و روستا می باشد . تا با آموزش و نظارت و پشتیبانی جهاد کشاورزی به خود کفایی غذایی برسیم . مهندس گودرزی
سرآمدان
05 تیر 1401 | 10:40 حسین منصوری یاراحمدی
mansoori
به نظر می رسد، هیچ تناسبی بین آب مصرفی برای تولید گندم و قیمت تمام شده گندم در کشور وجود ندارد و هزینه ای که برای تامین آب گندم مصرف می شود، ده ها برابر بیشتر از ارزش خود گندم است. به عبارتی حفظ و نگهداشت آب به مراتب از کاشت گندم باارزش تر و حیاتی تر است. اگر اشتباه نکنم به ازای هر کیلو گندم 160 لیتر آب مصرف می شود و برای یک تن گندم 160000 لیتر. اگر آب را لیتری 1000 تومان فرض کنیم یعنی 160 هزار تومان برای 11 هزار تومان. حالا آیا اگر 160 هزار تومان را پس انداز کنیم و با 11 هزار تومان گندم وارد کنیم به صرفه تر است یا 160 هزار تومان را مصرف کنیم تا 11 هزار تومان به دست آوریم؟ 100 هزار لیتر آب (معادل 5 تانکر 20 هزار لیتری) معادل 16 میلیون تومان است که می تواند یک زندگی راحت و آبرومند را برای یک خانواده کشاورز فراهم کند. یعنی پول 100 هزار لیتر آب را به یک کشاورز بدهیم و میلیاردها لیتر آب را صرفه جویی کنیم و برای آیندگان آب بگذاریم و گندم مورد نیاز را هم وارد کنیم. البته با حفظ ذخایر استراتژیک.
سرآمدان
11 تیر 1401 | 13:56 مقداد بنی نعمه
Meghdad71
_ عناوین وایده های پژوهشی

- شناسایی ظرفیت های معطل موجود برای افزایش تولید گندم وسایر کالاهای اساسی.


ظرفیت ها و فرصت های متعددی جهت افزایش تولید محصول گندم در کشور ما وجود دارد، که با برنامه ریزی و کمک دولت و همکاری دولت با مردم حداکثر استفاده وبهره از این ظرفیت ها امکان پذیر است.
از جمله این ظرفیت ها که می توان به طور دقیق وبا برنامه ریزی اصولی آنها را دنبال کرده و به نتیجه مطلوب دست یافت:

1_ ترغیب و تشویق کشاورزان به کشت گندم با اعطاء تسهیلات و مزایا
دراینجا دولت از طریق نهادها وسازمان های مربوطه با اعطا مزایا وتسهیلات به کشاورزان در روش های مختلف مانند؛
_ عرضه بذر اصلاح شده گندم به کشاورزان به نصف قیمت بازار
_ اعطا بیمه به کشاورز (بیمه شخص کشاورز بعنوان سابقه و نه بیمه محصول)در فصل کشت گندم (کشت تا برداشت)برحسب مقدار مشخص سطح زیرکشت (از تعداد هکتار مشخص به بالا)
_ دراختیار قرار دادن ماشین آلات برای اشخاص فاقد آنها توسط جهاد کشاورزی محل (بسیاری از کشاورزان به علت گران بودن هزینه اجاره این ماشین آلات در کنار دیگر موارد از جمله بذر و... رغبتی به کشت ندارند.)
_ اعطا حواله خاص سوخت دوره کشت_داشت و برداشت گندم به صاحبان ماشین آلات کشاورزی.
_ تهیه ماشین آلات مدرن کشاورزی و قرار دادن آنها در اختیار جهاد کشاورزی مربوطه جهت استفاده کشاورزان.

2_ واگذاری زمین، آب و امکانات مورد نیاز به نخبگان وافراد مستعد و دانش آموخته.
در این روش علاوه بر امکان استفاده تخصصی و علمی از افراد جهت استفاده بهتر وبیشتر از منابع در راستای افزایش تولید گندم.
امکان رقابت میان نخبگان و متخصصان جهت تولید بیشتر و با کیفیت بهتر از حداقل منابع را فراهم می سازد.

3_ کشاورزی فرامرزی یا استفاده از منابع وامکانات موجود در کشورهای محور مقاومت و دولت ها و کشورهای دوست جهت تولید گندم.
مانند سوریه که پس از طی کردن دوران جمود اقتصادی خاصتا در بخش کشاورزی. و دارا بودن منابع مورد نیاز.ونزدیک و دوست بودن دولت آن کشور با جمهوری اسلامی. وامثال کشور عراق.لبنان.کشورهای دوست دیگر مثل روسیه. ونزوئلا و..

4_ در برخی ادارات و نهادها به جای واگذاری زمین مسکونی و... به کارمندان وپرسنل بازنشسته خود.با اعطا زمین های کشاورزی و امکانات برای تولید گندم برای مدت زمانی مشخص به صورت
اجاره یا درصدی (مثلا بازه زمانی 5 ساله)

5_ زمین های دراختیار منابع طبیعی که فاقد پوشش گیاهی کمیاب و یا جنگلی هستند.در اختیار مستعدان و خانوارهای فاقد زمین کشاورزی (خاصتا در روستاها) به صورت بازه زمانی مشخص.وبه طور متناوب بین این افراد قرار داده شود.

6_ الزام، ترغیب ،تشویق شرکت های کشت وصنعت به اختصاص 5_10 درصد از زمین های مورد استفاده کشت خاص آن شرکت به کشت محصول گندم.
مانند شرکت های کشت وصنعت نیشکر
که در این مورد پروسه تولید گندم از کشت تا برداشت وعرضه امکان صرفه جویی بیشتری در منابع و زمان وماشین آلات به همراه خواهد داشت.

7_ اصلاح روش های کشت، و به کار گیری روش های کشت مدرن واقتصادی
از جمله :
روش کشت روی پشته ها
از جدیدترین روش هایی است که در کشورهای پیشرفته مورد استفاده قرار می گیرد.
در روش کشت روی پشته های بلند ۲ تا ۳ ردیف بذر روی پشته بلند و با عرض زیاد ( حدود ۴۵ تا ۷۰ سانتیمتر) کشت می شوند. به طور معمول در این روش عرض جویچه ها حدود 25 تا 30 سانتیمتر و ارتفاع پشته‌ها حدود ۱۲ تا ۲۰  سانتیمتر است. به هنگام آبیاری، آب در جویچه ها جریان یافته و رطوبت به‌صورت نشتی در اختیار بذر قرار می‌گیرد. مزیت اصلی این روش، غرقاب نشدن بوته ها است.

در کشت روی پشته، پس از شخم عمیق، دیسک و تسطیح زمین، استفاده از دستگاه خط‌ زن جوی و پشته‌ها ایجاد می شوند. سپس آبیاری سنگین انجام شده تا علف‌های هرز را تحریک به جوانه‌زنی کنند. سپس دستگاه کاشت را وارد زمین می‌کنند. در این دستگاه بیلچه‌های کولتیواتور قبل از لوله‌های خروج بذر قرار گرفته‌اند. از این طریق ابتدا علف‌های هرز را از بین برده و بذرها بر روی پشته به‌صورت ردیفی کاشته می شوند.

به دلیل عمق زیاد کاشت و رطوبت زیاد در عمق خاک، در کشت روی پشته های بلند ، آبیاری تا حدود ۴۰ روز انجام نمی‌شود.

این روش نوین کشت گندم، مزایای بسیاری به همراه دارد. برخی از این مزایا به شرح زیر هستند:

عملکرد بهتر زمین تولید بیشتر گندم کاهش فرسایش زمین به دلیل هدایت آب توسط فاروهاسبز شدن یکنواخت بذرهاکاهش ورس به دلیل عدم قرارگیری در شرایط غرقابی افزایش راندمان مصرف کود به دلیل کوددهی به صورت نواری کاهش سله و خفگی بذرها.
(منبع مورد شماره 7 :سایت سندبادسل)

8_ در این مورد به بررسی امکان کشت گندم در نخلستان و حداکثر استفاده از منابع وامکانات پرداختیم.
_ در این مورد با استفاده از روش کشت روی پشته ، که در نخلستان به علت ردیفی و مکانیزه بودن کشت نخل ها و رعایت فاصله 6_8 متری بین اصله های نخل و ردیف های آن می توان بهترین نتیجه را گرفت.
در اینجا می توان با صرفنظر از کشت ردیف نخل، دو جویچه در دو طرف ردیف نخل ها قرار گرفته تا ضمن تجنب ردیف نخلکاری شده ،آب دربهترین موقعیت دسترسی نخل ها قرار خواهد گرفت.
_ در اینجا امکانات ومزایا روش کشت مورد اشاره را بیان می کنیم؛
- در فصل کشت تا برداشت گندم در اقلیم جنوب (خوزستان) آبان تا اردیبهشت ماه، فقط عملیات تلقیح نخلستان صورت می گیرد که ضرری برای گندم کشت شده زیر نخل ها ندارد.به علت عدم هرس شاخ و برگ های نخل.
- صرفه جویی در مصرف آب
- حداکثر استفاده از زمین
-استفاده همزمان دو محصول از کود
- به علت پوشش انبوه بیشتر قسمت زمین توسط گندم، رطوبت خاک محفوظ مانده و در فصل تشکیل مه و شبنم کمک شایانی به حفظ رطوبت خاک نخلستان می کند.همچنین به علت شاخه های افشانی نخل می توانند در فصل بارش و تشکیل مه وشبنم مقادیر زیاد آب را جذب کرده و به صورت آب پاشی توسط شاخه های زیرین که به سمت زمین انحنا دارند، به ایجاد رطوبت در خاک زیر کشت گندم کمک کنند.
- بهرمندی همزمان از دومحصول
- کمک به کاهش علف هرز نخلستان به علت شخم مرتب زمین وهمچنین کمک به ایجاد ریشه های جدید توسط نخل ها.
- تامین قسمتی از کود طبیعی توسط عملیات هرس شاخ وبرگ نخل ها.(نوعی پوسته پارچه مانند در میان شاخه های نخل که در عملیات هرس به قطعات کوچکتر تقسیم شده وبا خاک ترکیب می شود.
-عدم ایجاد سله به علت کمتر در معرض تابش آفتاب قرار گرفتن.توسط حالت سایه روشن ایجاد شده توسط شاخه های نخل ها.و راحتی ریشه دوانی و گسترش ریشه گندم درخاک
- عدم ضرر سرمای شدید به گندم به علت ایجاد نوعی محافظ سرما توسط پوشش نخلستان
-عدم ضرر بادهای شدید و باران به محصول گندم وممانعت از خم شدن وخوابیدن ساقه های محصول توسط سد ایجاد شده توسط نخل ها که از سرعت باد و درمعرض مستقیم قرار گرفتن محصول توسط باران های تند به نحو چشمگیری می کاهد.
سرآمدان
18 تیر 1401 | 6:47 عبدالحسین میری
4591165000
تامین امنیت غذایی فقط و فقط با یک راه حل خواهد شد
<<<تامین انرژی پایدار و ارزان>>>
مسایل بعدی
- تامین اب پایدار
-اصلاح قیمت کالا

در صورتی که دولت محترم انرژی ارزان و پایدار تامین نماید و طر حهای شیرین سازی و انتقال اب اقیانوسی را انجام دهد و ابخیزداری به معنای واقعی انجام شود و از دخالت در بازار خودداری نماید و اجازه دهد بازار مسیر واقعی خودش را پیدا کند خودبخود کشاورزی رونق پیدا خواهد کرد
صنایع جانبی مرتبط با کشاورزی ، صادرات و دامداری نیز رونق پیدا خواهد نمود
امروز کشاورز اماده کار است ولی زمین فاقد اب، هزینه تولید بالا و قیمت فروش پایین و این موضوعات امکان تولید را گرفته است
این موضوع عزم و اراده جدی و تلاش جهادی لازم دارد و در صورت نیاز جزییات طرح قابل ارایه می باشد
سرآمدان
02 مرداد 1401 | 7:3 ali Mahmoudi
mahmodi32419
مهمترین نکته تعیین راهبرد اصلی از سوی دولت است که در این خصوص دو راهبرد اصلی وجود دارد:
راهبرد اول اینکه ما باید به هر قیمتی در کالاهای اساسی و مواد غذایی و اصلی کشور به خودکفایی کامل برسیم که اینکار مستلزم بسیج همه بخشها از تعرفه گذاری، تهیه مواد اولیه ، جلوگیری از قاچاق، ایجاد زیرساخت، فرهنگ سازی و .... می باشد.
راهبرد دوم اینکه ما باید با توجه به اقلیم و آب و هوای کشور بدنبال تولید محصولات کشاورزی با ارزش افزوده بسیار بالا تر جهت بازارهای صادراتی باشیم بعبارتی بجای تولید کالاهای اساسی در داخل می توانیم تلاش کنیم با افزایش محصولات صادراتی ارز بیشتری کسب نماییم و مایحتاج ضرورری خود را با کمک ارز حاصل از صادرات محصولات کشاورزی از بازار جهانی خریداری نماییم. مثال بجای کشت گندم یا برنج و ذرت می توانیم پسته بیشتری تولید و صادر کنیم یا بجای تولید گوشت قرمز می توانیم خاویار یا میگو و خرچنگ صادر کنیم.
راهبرد سوم اینکه باید از هر دو راهبرد همزمان بهره بگیرم تا آنجا که میشود با بهره وری آب و خاک محصولات اساسی را در اولویت تولید قرار دهیم ولی برای تولید حداکثری نباید به سمت تولید محصولات با هزینه های بالا و غیر اقتصادی اصرار نماییم. در این راهبرد حدود70 تا 80 درصد محصولات کشاورزی اصلی را در داخل تولید می کنیم و برای مابقی آنها با استفاده از ارز حاصل از صادرات محصولات با ارزش افزوده بیشتر که سودآوری بالاتری دارند کمک میگیریم.
راهبرد سوم ظاهرا از بقیه راهبردها موثر تر است زیرا افراط و تفریط در آن نیست و همه تولیدات بر اساس توان به القوه داخلی و با حداکثر بهروری نیروی انسانی و آب و خاک کشور صورت میگیرد.
برای نیل به این راهبرد لازم است در سیاست کلان کشور برنامه هایی بلند مدت تدوین شود تا با تغییر دولتها خللی در آنها پدید نیاید. ضمن |انکه سهم در بخش باید از کل تولید بطور دقیق مشخص شده و هر استان طبق برنامه تولید نماید. استفاده از ابزارهای حمایتی و خرید تضمینی و سایر مشوق های دولت می تواند حرکت در این مسیر را برای بخش خصوصی و کشاورزان و دامداران و آبزی پروران کشورمان بسیار روشن نماید.
سرآمدان
04 مهر 1401 | 10:59 حسین رسان نژاد
hrasan2022
با سلام.
به نظر من زمین و آب مهمترین نهاده در تولید محصولات اساسی و کشاورزی بوده و تا زمانی که مسایل و مشکلات مالکیت اراضی کشاورزی حل نشود نمی توان به صورت دقیق و علمی بر روی میزان و مدیریت تولیدات کشاورزی نظر داد.
در مرحله دوم در کشور خشک و نیمه خشک کشور آب دومین و اساسی ترین نهاده تولید می باشد و تا زمانی قوانین مربوط به آب به روز نشود منابع آب زیر زمینی کشور روز به روز درحال افت بوده و بیلان آبی اغلب دشت های کشور منفی بوده و تعداد چاه های غیر مجاز و فاقد پروانه بهره برداری از تعداد چاه های مجاز و دارای پروانه بیشتر است نمی توان به پایداری تولید محصولات کشاورزی امید داشت.
تا زمانی که وزارت نیرو به عنوان متولی منابع آب کشور بیش از 95 درصد سرمایه های ملی را برای آب های سطحی و سد سازی هزینه می کند و کمترین توجهی به تغذیه مصنوعی آب های زیر زمینی و تعادل بخشی مصارف آب نداشته و به قنات با دید بی مهری نگاه کرده امیدی به بهبودی روند منابع آب نمی رود.
با توجه به اینکه اغلب منابع آب مصرفی در بخش کشاوری برای تولید محصولات ویژه و استراتژیک از منابع آب زیرزمینی مصرف می شود وزارت نیرو موظف است نگاه ویژه ای به منابع آب زیر زمین داشته و احساس مسولیت بیشتری به چاه ها و بحث تحویل حجمی آب و نصب کنتور داشته و بحث مطالعات سرمایه گذاری و توجهی خاص به قنوات و قنات داری داشته و با ین پشتوانه عظیم تاریخی به حفظ و حراست منابع آب زیر زمینی توجه خاص نماید.
به جای هزینه کرد اعتبارات هنگفت در کار بیهوده منابع آب ژرف که تعداد زیادی از کشور های منطقه تجارب بسیار بد و نا امید کننده در آن داشته اند بر روی مسایل اجتماعی و جامعه شناسی روستایی و ایجاد نظام های نوین بهره برداری از منابع آب فکر نماید.
سرآمدان
27 آذر 1401 | 20:58 نور محمد گودرزی
1234567890@Ab*
تجمیع زمینهای کشاورزی و شفاف کردن صاحبان ملک چند وارثی .. ..سند دار کردن کشاورزی به صورت هوشمند.(100)سهمی . ..تغییر در کشت به صورت مدرن و به روز ..کنار گذاشتن روشهای سنتی.. استفاده از مهندسین جوان و دانش بنیان ..استفاده از محصول ارگانیک و بذرهای اصلاح شده.بخصوص گندم ...حمایت و تحت پوشش قرار دادن کشاورزان.. و رصد کاشت داشت و برداشت .حمایت از فروش محصول کشاورز از طرف دولت ، در مواقع ضرور .مداخله و حمایت دولت ،در کم کردن فاصله خرید کالا ،از تولید کننده، تا مصرف کننده .توسعه سدهایی با ذخیره آب کمتر (خاکی)..استفاده از حَفر چاه های چند 10متری در دره ها و کنار رودخانه ها برای نگهداشت آبهای زیر زمینی برای زمین های کوه پایه ای ..

ارسال نظر
اطلاعات این طرح
  • وضعیت فعال
  • تاریخ آغاز 10 خرداد 1401
  • نهاد‌ یا سازمان مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری
  • حوزه امور زیربنایی و تولید
تگ‌ها