بنام خدا
بیان مسأله
در اجرای وعده داده شده در ابتدای تشکیل دولت مردمی و در راستای تحقق اهداف مندرج در قانون اساسی، سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴، سیاستهای کلی نظام و با اتکا و بهرهمندی از بیانات حضرت امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) و مطالبات معظمله، رفع نیازهای مردم و حل مسائل اساسی کشور «سند تحول دولت مردمی» به عنوان برنامه و خط مشی دولت و مبنای عمل قوه مجریه با تکیه بر چهار رکن زیر ابلاغ گردیده است:
- عدالتمحوری و فسادستیزی بهمثابه جوهره تحول و مسیر اصلی برای حرکت آینده؛
- میدان داری مردم با پیشتازی جوانان برای اقامه قسط و عدل بهمثابه الگوی راهبری تحول؛
- دانش و خیزش علمی برای تولید ثروت و اقتدارآفرینی بهمثابه پیشران تحول؛
- خانوادهمداری بهمثابه پیکره سلولی بنیادین تحول.
سند تحول دولت برای ترمیم اساسی در ۳۷ مبحث کلان کشور، راهکارهای عملیاتی ارائه کرده و از جمله ویژگیهای مهم آن، زمانمند بودن اجرای هر یک از این راهکارهاست. مباحث ۳۷ گانه سند در دو سطح کلی و فرابخشی که ویژگی آنها کانونی بودن نقش این بخش در توسعه زیرساختها و پشتیبانی از عرصههای تخصصی است و دیگری پیشرانهای تحول که برای سایر بخشها نقش کشنده دارند و با ظرفیت بالا، امکان توسعه برای سایر بخشهای کشور را فراهم میسازند طبقه بندی شده اند. در این سند ۱۳۴ چالش اساسی شناسایی شده است. این مباحث 37 گانه تمامی موضوعات و مسائل کشور نیستند بلکه سعی شده لیستی از مهمترین موضوعات احصا شوند و طبیعتاً امکان تکمیل در ویراستهای بعدی را خواهد داشت.
«سند تحول» چهارچوب کلی برنامههای مدنظر رئیس جمهور از ابتدای شروع به کار دولت مردمی است و طی شش ماه فعالیت دولت نیز ملاک عمل و مبنای پیشنهادات دولت بوده و در تنظیم بودجه سالهای آتی نیز همین نگاه تحولی مد نظر قرار خواهد گرفت. فرآیند اجرای برخی بخشهای سند تحول همزمان با شروع به کار دولت و برخی بخشهای دیگر با ابلاغ آن آغاز شده است. این سند که با کوشش چندماهه جمعی از نخبگان تنظیم شده است، اولین ویرایش از سند تحول نظام اداره کشور به شمار میرود. ویرایش نهایی سند پس از جمع بندی اظهار نظرات کارشناسان و نخبگان و تصویب برنامه هفتم ارائه خواهد شد.
سند حاضر که ویرایش نخست آن با نظرات نخبگان، کارشناسان متخصص و مدیران باسابقه و مجرب کشور تدوین و آماده شده است با تجربیات اجرایی و نظرات عالمانه بهروزرسانی و تکمیل خواهد شد. در واقع ویژگی مهم سند تحول دولت مردمی ظرفیت مشارکتپذیری آن است به نحوی که مردم و نخبگان میتوانند مبتنی بر سند مذکورنظرات و پیشنهادات خود را جهت ارتقا سند ارائه کنند. از همین روی ویرایش نخست این سند با هدف اعمال نظارتهای مردمی و برخورداری از دیدگاههای اندیشمندان و صاحبنظران در ویرایشهای بعدی، منتشر شده است. مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری نیز با توجه به اهمیت موضوع از یک طرف و از طرف دیگر اعتقاد دولت مردمی به اتکا به مشارکت پذیری مردمی برای اجرای برنامههای تحولی دولت، جهت ارتقای این سند اقدام به بهره گیری از خرد جمعی تمامی اندیشمندان، نخبگان و مدیران کشور از طریق سامانه سرآمدان نموده است. بر همین اساس مشارکت کنندگان محترم پس از مطالعه دقیق هر یک از 37 مبحث بارگذاری شده در همین بخش با کلیک برروی گزینه "مشارکت در این طرح"، اقدام به بارگذاری مطالب خود نمایند.
سوالات کلیدی
اهم سوالاتی که مشارکت کنندگان محترم در طرح ارسالی خود باید به آن پاسخ دهند، عبارت اند از:
1. مهمترین فرصت ها و چالش های پیش روی ارتقای نظام اداره کشور کدام است؟
2. اولویتبندی مطلوب برای شروع اصلاح وضعیت اداره کشور باید چگونه باشد؟
3. موارد مغفول مانده در سند از نظر شما کدام است؟
عناوین طرح ها و ایده های پژوهشی
باتوجه به گسترده بودن حوزه های مربوط به سند تحول دولت مردمی، عناوین پیشنهادی جهت ارسال طرح پژوهشی به شرح ذیل است:
1. تحلیل و بررسی هر یک از مباحث 37 گانه سند و پیشنهادات اصلاحی در چهارچوب ارائه شده (نشانگرهای وضعیت مطالب، چرخشهای تحول آفرین، چالش، عوامل، راهبردها و اقدامات)
2. پیشنهاد شما جهت ارتقا چرخش های تحول آفرین هر یک از مباحث 37 گانه سند چیست؟
3. چالش های بیان شده و عوامل پدید آورنده هر چالش ذیل مباحث 37 گانه سند به چه میزان از منظر شما عوامل اصلی می باشند؟
4. پیشنهاد شما جهت ارتقا و تدقیق راهبردها و اقدامات بیان شده ذیل چالش های هر یک از مباحث 37 گانه سند چیست؟