بررسی راهکارهای ارتقای کیفیت صنعت خودرو

سرآمدان

بنام خدا

بیان مسأله

مرکز بررسی های استراتژیک با توجه به اهمیت موضوع صنعت خودرو و همچنین دغدغه مقام معظم رهبری در خصوص کیفیت صنعت خودرو کشور و چندوجهی بودن مسائل ناظر به این حوزه، جهت شناسایی راهکارها و راهبردهای ارتقای کیفیت صنعت خودرو کشور اقدام به بهره گیری از خرد جمعی تمامی اندیشمندان، نخبگان و مدیران کشور از طریق این جمع سپاری نموده است. بر همین اساس مشارکت کنندگان محترم پس از مطالعه دقیق مطالب بیان شده در ذیل و همچنین مدنظر قراردادن اسناد راهبردی بارگذاری شده در همین بخش با کلیک برروی گزینه "مشارکت در این طرح"، اقدام به بارگذاری مطالب خود نمایند.
صنعت خودروسازی ایران با تولید بدنه اتوبوس و کامیون از سال 1319 ه.ش آغاز گردید و تا کنون که تقریباً هشتاد سال از آن می‌گذرد تاریخ کم‌فراز و پرنشیبی را پشت سر گذاشته است. چنانکه همواره با این پرسش کلیدی رو به رو بوده است که چگونه کشوری نظیر کره جنوبی که در آغاز راه خودروسازی هم‌ردیف ایران بود، امروزه توانسته است در بازارهای جهانی جای خود را تثبیت کند؟ غلبه نگاه غیرحرفه‌ای بر صنعت خودروسازی ایران، به همان سالهای ابتدایی حیات این صنعت بازمی‌گردد.
هیوندای کره شرکتی بود که بعد از جنگ دو کره (۱۳۴۶ ه.ش) به صنعت خودرو ورود و کار خود را با مونتاژ یکی از محصولات فورد آغاز می‌کند. در ایران نیز، مونتاژ پیکان که متعلق به شرکت در حال ورشکستگی به نام تالبوت بود علیرغم میل مدیرعامل، در دستور کار ایران‌ناسیونال قرار می‌گیرد. مطالعات و شواهد نشان می دهد که نقش شاه در این مساله پررنگ بوده و در حقیقت شاه دستور به همکاری ایران‌ناسیونال با شرکت تالبوت را می‌دهد. بنابراین تولید پیکان ثمره تصمیم شاه است. بدین ترتیب نخستین خشت صنعت خودرو ایران به کجی نهاده شده و این انحراف تا کنون ادامه داشته است.
در صنعت خودروسازی مسئله‌ی کیفیّت در درجه‌ی اوّل است. رسیدگی به افزایش قیمت خودروهای داخلی در عین کاهش کیفیت، مسأله‌ای است که امروزه به یک مطالبه در سطح مسئولین و عموم مردم تبدیل شده است. بازنگری در کیفیت اداره این صنعت جنبه‌های مختلفی دارد که برای نمونه می‌توان به لزوم اصلاح ساختار، خروج از وضعیت دولتی، رقابت‌پذیری و ... اشاره کرد. بنابراین مسئله اصلی این جمع سپاری بررسی دلایل عدم موفقیت صنعت خودروسازی کشور و ارائه راهکارها و راهبردها جهت ارتقای کیفیت صنعت خودروسازی کشور است.

دلایل بروز مساله

باعنایت به مسائل فوق الذکر مهم ترین دلایل بروز این مسئله عبارت اند از:
1.حمایت دولت از صنعت خودرو؛
2. تحریم صنعت خودروسازی کشور؛
3.ضعف در توجه به فرایند تحقیق و توسعه در خودروسازهای کشور؛
4.عدم وجود استانداردهای داخلی متناظر با استانداردهای بین المللی و ضعف در نظارت بر پیاده سازی استانداردهای موجود.

سوالات کلیدی

اهم سوالاتی که مشارکت کنندگان محترم در طرح ارسالی خود باید به آن پاسخ دهند، عبارت اند از:
1. چه راهبردها و راهکارهایی برای ارتقای کیفیت صنعت خودرو می‌توان ارائه داد؟
2.مهمترین فرصت ها و تهدیدهای صنعت خودروسازی ایران چیست؟
3. پس از شناسایی نارسایی ها و ارائه راهکارها، نقطه عزیمت اصلاح صنعت خودرو برای رسیدن به نقطه مطلوب چیست؟
4.. از حیث امکان بهره‌بردای، تجربه کدام کشورها برای صنعت خودروسازی ایران رهگشا خواهد بود؟

عناوین طرح ها و ایده های پژوهشی

باتوجه به گسترده بودن حوزه های مربوط به صنعت خودروسازی عناوین پیشنهادی جهت ارسال طرح و ایده های پژوهشی به شرح ذیل است:
1. بررسی سیاست های بکارگیری استراتژی مشترک‌سازی مجموعه‌ها و پلتفرم مشترک بین شرکت‌های خودروساز (صرفه جویی ناشی از مقیاس، کاهش هزینه‌های عمومی، کاهش ریسک توسعه محصولات جدید، کاهش زمان ارائه محصول جدید به بازار)
2. بررسی راهبردها و راهکارهای توسعه مشارکت‌های بین بنگاهی در حوزه جذب، انتقال، خرید و یا توسعه فناوری مورد نیاز صنعت خودرو
3. بررسی راهبردها و راهکارهای طراحی و توسعه مشترک محصول در حوزه تکنولوژی های نوین در بخش قوای محرکه (به ویژه موتورهای پایه گازسوز، بنزینی، دیزلی، برقی و هیبریدی)، سیستم‌های انتقال قدرت، مجموعه های برق و الکترونیک و غیره
4. بررسی اجرای برنامه های اعتبارسنجی و رتبه بندی شرکتهای قطعه ساز و مجموعه ساز
5. بررسی راهبردهای ایجاد مجموعه‌سازان بزرگ در تولید قطعات و مجموعه‌های رقابت‌پذیر(FULL SERVICE SUPLIER)
6. بررسی فرصت ها و تهدیدهای سیاست حمایت و پشتیبانی از صنعت خودروسازی داخلی و سیاست افزایش واردات خودروهای خارجی.

سرآمدان
24 فروردین 1401 | 10:26 امیرحسین
amir
سلام. اینجانب نظر خود را ارسال نمودم
سرآمدان
01 تیر 1401 | 8:45 محمد آزادی
mohammadazadi
با سلام. پیشنهاد می گردد سامانه جامع کیفیت قطعات خودرو توسط سازمانی خارج از خودروسازها همچون سازمان استاندارد، ایجاد گردد. با تشکر
سرآمدان
01 تیر 1401 | 8:52 میلاددرزن
miladdarzan44
امروز قریب به ۵۰ سال خودرو دست مافیای قطعه ساز میباشد و به همین دلیل قطعه ساز خودش صاحب کارخانه میباشد و ضررش را از جیب مردم تامین میکند عدم رقابتی شدن صنعت خودرو سازی هم به این امر دامن میزند
راه حل واردات خودرو نه برای اقشار پر درآمد بلکه در تمامی رده های درآمدی میباشد ان هم به صادر کننده اقلامی که صادر میکند بتواند به همان مبلغ و میزان خودرو باکیفیت بدون گمرک و مالیات کم وارد کند
سرآمدان
01 تیر 1401 | 15:19 غلامعباس گودرزی
5579562561
سلام علیکم با احترام طرح بعضی از مسائل اشتباه می باشد . ما باید اینگونه بیندیشیم : برای حمل و نقل ایمن ، راحت و ارزان چه کنیم ؟ برای کاهش تلفات جاده ای و حمل و نقل چه باید کرد ؟ برای رقابت تولید خودرو برای صادرات چه کنیم ؟ و... اگر بدنبال آسایش سفر و کاهش تلفات هستیم نیاز به تغییر نگرش است . یعنی بجای اتوبان سازی و نابودی زیر ساخت های کشاورزی و تغییر اقلیم و ده ها مورد دیگر از آسیب های غیر قابل جبران . توسعه ریلی در دستور کار قرار گیرد . یک مثال ساده : اتوبان تهران شمال ده ها آسیب مرگ بار راهبردی غیر قابل جبران دارد ( تغییر اکوسیستم جانوری و آب و هوایی منطقه ، افزایش رانش و سیلاب ها و کاهش نگهداری برف برای فصل گرم ، جلوگیری از تردد و نقل مکان جانوری و ایجاد خشکسالی منطقه ای ، نابودی کشت های استراتژیک شالیزارها و مرکبات و تبدیل زمین های حاصل خیز به ویلا و آپاتمان ، تغییبر فرهنگ کار و تلاش کشاورزی به فرهنگ دلالی و کاسبی و... با توجه به بتن ریزی های محتلف گسترده نفوذ پذیری آب کاهش یافته و سیلاب ها افرایش و آب های زیر سطحی نابود می شوند و چند آسیب دیگر با تولید گازهای گلخانه ای در منطقه و... )لذا فکر ها را باید شست . واگر بخواهیم با تولیدات خارجی رقابت کنیم با کشور های وارد کننده همسایه قرارداد ببندیم و نیاز سنجی کنیم که چه آبشن ها یا ساختاری را می پذیرند و شزکت های سازنده طرف حساب باشند . اگر ساختار های ریلی و حمل و نقل عمومی ارزان مهیا شود نیاز به خودرو به حداقل می رسد که می توان در دو بخش درون شهری و برون شهری طراحی و در اختیار مردم گذاشت . بطور مثال خودرو های دوسیلندر و برقی در حجم کوچکتر و ظریفتر و ارزان ، مثل پراید با دو درب و سه سرنشین و حداکثر سرعت 90 برای درون شهری و خودرو های چهار سیلندر ایمن با کیسه هوا و سنسور های هشدار خواب آلودگی و کم باد بودن نقص فنی و سرعت ناایمن برای جاده های برون شهری تا بتوانیم هم آلودگی هوا را کاهش دهیم ، مصرف سوخت را به حداقل برسانیم و ده ها فایده دیگر . البته نیاز به گفتگو دارد تا تصمیمات صحیح و عقلانی اتخاذ شود . مهندس گودرزی
سرآمدان
05 تیر 1401 | 5:0 جواد خسروی
jkhosravi
موردی دیگر که می تواند باعث بهبود کیفیت شود «شفافیت» است: مثلا تمام مناقصات واگذاری قطعات خودرو را شفاف منتشر کنید شاید یک مهندس در کارگاهی قطعه مورد نظر را با کیفیت بهتر و هزینه کمتر می تواند تولید کند.
سرآمدان
04 تیر 1401 | 11:30 جواد خسروی
jkhosravi
خودروسازان از هر تصادف خودرو در دنیای واقعی می توانند بعنوان یک «تست تصادف» بهره برداری کنند اگر چیپ ست ثبت اطلاعات ضروری تصادف (از قبیل سرعت لحظه ای خودرو، جهت فرمان، عملکرد ترمز ها و ...) در خودرو تعبیه شود. همچنین اطلاعات این چیپ ست می تواند کمک قضات در دادگاه ها باشد.
سرآمدان
04 تیر 1401 | 11:19 جواد خسروی
jkhosravi
بزرگترین ضعف صنعت در ایران، مهندسی مواد است.
قوانین به صنعت جهت می دهند.
قوانین معافیت مالیاتی شرکت ها باید اصلاح شوند بدین صورت که تخفیف مالیاتی به شرکت ها فقط در زمینه طرح های پژوهشی مرتبط با خود رشته تخصصی شرکت تعلق گیرد یعنی به مثلا شرکت آلومینیوم برای فعالیت در رشته ورزشی هیچ تخفیف مالیاتی تعلق نگیرد فقط سرمایه گذاری طرح های پژوهشی و دانشگاهی در زمینه مثلا تولید آلیاژ آلومینیوم 6065 مشمول مالیات شوند. یکی از کاربرد های آلیاژ آلومینیوم 6065، ساخت موتور خودرو است.
سرآمدان
11 تیر 1401 | 18:19 noor Mohamad گودرزی
1234567890Ab*
حمایت دولت. رقابت و شراکت با صنعت خودرو در دنیا .به روز شدن و تغییر .
سرآمدان
02 مرداد 1401 | 8:12 ali Mahmoudi
mahmodi32419
چرا ایران با همکاری روسیه و چین و کوبا و ونزوئلا اقدام به تاسیس شرکتهای عظیم چند ملیتی در زمینه خودرو و نفت و پتروشیمی نمی کند. با تولید خودروی مشترک که سرمایه گذاری این کشورها در آنها صورت گرفته باشد اولا تولید بسیار زیاد و با قیمت ارزان محقق می شود. ثانیا هر کدام از این کشورها بازار مخصوص به خود را دارند و می توانند این محصولات را در منطقه خود تولید و صادر کنند و با هم افزایی و کار مشترک ضمن دور زدن تحریم ها، سهم از بازار خوبی را در بین خودروسازان مطرح جهان به خود اختصاص دهند.
سرآمدان
06 مرداد 1401 | 22:53 بهنام شمشیرساز
behnamshamshirsaz
1. چه راهبردها و راهکارهایی برای ارتقای کیفیت صنعت خودرو می‌توان ارائه داد؟
- بهره گیری از دانش و فناوری روز طراحی بدنه خودرو (بدون نیاز به واردات محصول فیزیکی قابل اجرا می باشد)
- بهره گیری از دانش و فناوری روز طراحی موتور خودور (چاره ای جز همکاری و وارد کردن دانش این بخش بطور موقت نیست)
- واردات دستگاه های سازنده قالب بدنه (چون در کشور نداریم)
- وارد کردن دستگاه های سازنده قالب موتور و اجزاء آن (چون در کشور نداریم)
2.مهمترین فرصت ها و تهدیدهای صنعت خودروسازی ایران چیست؟
- مهمترین فرصت تصمیم گیر بودن دولت در خصوص شروع اولیه مسیر درست این کار و بدون رقابت منفی بودن در این مقطع می باشد.
- مهمترین تهدید عدم شناخت این راه کار توصیه شده در پاسخ سوال اول می باشد که نتیجتاً ادامه مسیر قبلی و نابودی کل صنعت است.
3. پس از شناسایی نارسایی ها و ارائه راهکارها، نقطه عزیمت اصلاح صنعت خودرو برای رسیدن به نقطه مطلوب چیست؟
با عمل به توصیه های ذکر شده در پاسخ سوال اول راه ایجاد یک صنعت خودرو سازی درست و غیر وابسته ایجاد می شود.
4. از حیث امکان بهره‌بردای، تجربه کدام کشورها برای صنعت خودروسازی ایران رهگشا خواهد بود؟
- کشور هایی که صنعت خودرو سازی کاملاً غیر وابسته دارند و خود بیشترین و کامل ترین قطعات خودرو را می سازند و طراح آن هستند.
سرآمدان
19 مرداد 1401 | 20:51 مانی حدادی
ManiHaddad
در بازارهایی که مجموعه‌ای از عوامل شناور روی قیمت تأثیرگذار است، پیش‌بینی نرخ نهایی محصول به‌شدت سخت می‌شود؛ اما با این حال، کارشناسان بر اساس سیگنال‌های دریافتی و مجموعه‌ای از عوامل درگیر، اقدام به ترسیم آینده بازار خودرو کرده‌اند؛ فضایی که البته با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی کشور، هم‌چنان با اماواگرهایی روبه‌رو است.
کاهش قیمت خودرو در ادبیات عامه مردم، اغلب به ریزش قیمت در بازار معنی می‌شود؛ بنابراین،باید بین کاهش قیمت از درب کارخانه تا کاهش قیمت در کف بازار، تفکیک قائل شد. با این اوصاف، ایده‌آل آن است که فاصله بین این دو نرخ به یکدیگر نزدیک‌تر شود. این در حالی است که بنا به هزار و یک دلیل، در حال حاضر نمی‌توان چندان چشم امیدی به کاهش قیمت خودرو از درب کارخانه داشت؛ در حالی که با شرط و شروط زیر، می‌توان تنها امیدوار بود که قیمت خودرو در بازار شیب نزولی به خود بگیرد.
این روزها که پس از چند سال بار دیگر مذاکرات برجامی آغاز شده است، دورنمای لغو تحریم‌ها دیده می‌شود. برای صنعتی به بزرگی صنعت خودرو، قطع‌شدن ارتباط با شرکای خارجی، فاجعه‌ای غیرقابل‌تصور است. لغو تحریم‌ها در اثر بهبود روابط بین‌المللی، نه فقط منجر به بازگشت برندهای نامدار می‌شود، بلکه می‌تواند زمینه افزایش کیفی تولید خودرو و قطعه را نیز مهیا کند. مجموعه این اتفاقات در کوتاه‌مدت، هزینه‌های سربار تولید را از طریق جلوگیری از سرمایه‌گذاری کور کاهش می‌دهد.
سرآمدان
02 اسفند 1401 | 13:27 محمدرضا بهبهانی نژاد
reza2005nejad
پیشنهاد می شود کلیه قطعات تولیدی مرتبط با خودرو توسط شرکت های تولید کننده قطعات از نظر داشتن استانداردهای کیفی رتبه بندی شوند و شرکت های قطعه ساز مکلف شوند شماره سریال هر قطعه تولیدی را از زمان تولید تا زمان مستهلک شدن رصد نمایند. اینکار با کمک فناوری RFID و اینترنت اشیا میسر است.
سازمان استاندارد باید به این اطلاعات دسترسی داشته باشد و به کمک این اطلاعات رتبه بندی قطعات را در بازه های شش ماهه و یکساله مورد بازنگری قرار دهد و شرکت های تولید کننده و مونتاژ کننده موظف باشند رتبه کیفی قطعات را به مشتری اعلام کنند.

ارسال نظر
اطلاعات این طرح
  • وضعیت فعال
  • تاریخ آغاز 01 اسفند 1400
  • نهاد‌ یا سازمان مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری
  • حوزه اقتصاد کلان و خرد
تگ‌ها