چگونگی تحقق حداکثری شعار سال 1401

سرآمدان

بنام خدا

بیان مسأله

رهبری فرزانه انقلاب به رسم دیرینه در پیام نوروزی سال 1401 با تمرکز بر مشکلات کشور و مردم امسال را سال «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین» نام گذاری نمودند و بر توسعه فعالیت‌های دانش بنیان برای جهش در تولید و اشتغال زایی تأکید کردند. بررسی روند نامگذاری سال¬های مختلف از سوی معظم له نشان می دهد سنت پیام های نوروزی ایشان در دهه های هفتاد و هشتاد خورشیدی به سمت شعارهای اقتصادی متمایل بوده است.

تاکید های ایشان به موضوع عدالت اجتماعی در نوروز 1372،  وجدان کاری و انضباط اجتماعی در سال 1373، انضباط اقتصادی و مالی و مقابله با اسراف و زیاده روی و توصیه به صرفه جویی طی سالهای 1374 تا 1377، تاکید بر مساله اشتغال در سال 1380 و نیز نام گذاری سالانه ایشان با تاکید بر موضوعات اقتصادی مانند سال 1387 به عنوان سال نوآوری و شکوفایی، سال 1388 به عنوان سال اصلاح الگوی مصرف، سال 1389 به عنوان سال همت مضاعف و کار مضاعف، سال 1390 به عنوان سال جهاد اقتصادی از همین دست می¬باشد. در دهه گذشته  تمرکز مقام معظم رهبری بر تولید در انتخاب شعار سال نمود بیشتری داشته به طوری که کلید واژه تولید در شعارهای سال های گذشته، به صورت پررنگ تکرار شده است.

ایشان می فرمایند: « در این چندساله بنده برای شعار سال، (تولید) را عمدتا محور قرار دادم با یک "قیدی"، یا یک "خصوصیتی"؛ علت هم این است که "تولید" کلید حل مشکل اقتصادی کشور است.». شعارهایی چون: «تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی» در سال ۱۳۹۱، «اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال» در سال۱۳۹۶، «رونق تولید» در سال ۱۳۹۸، «جهش تولید» در سال ۱۳۹۹ و شعار « تولید؛ پشتیبانی ها، مانع زدایی ها» در سال۱۴۰۰، نمونه هایی از این دست شعارها هستند. رهبر حکیم انقلاب اسلامی با چنین منطقی، در شعار سال۱۴۰۱ نیز بر موضوع « تولید » با دو قید جهت دهنده، تعیین کننده و سرنوشت ساز تکیه کرده و سه کلمه « تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین » را  به عنوان شعار سال ۱۴۰۱، اعلام کردند.

هر چند کارکرد شعار سال نه تنها ناظر به سال پیش رو، بلکه ناظر به دهه آینده یا حتی ناظر به روند نضج تمدن اسلامی یا آینده انقلاب اسلامی است، اما این امر نباید منجر به غفلت از نتایج ملموس، واقعی و زودبازده در آن سال شود. اصولا شعار سال برآمده از برداشت های عمومی رهبر انقلاب از مناسبات جاری کشور و انقلاب اسلامی است که با هدف تقویت موردی بخش یا رفتار یا روندی خاص طراحی شده است.

گرچه شعارها در سال های گذشته تا حدودی کارساز بوده و بعضا گره هایی را گشوده، اما در مواردی هم این شعارها، به طور شایسته و بایسته مورد توجه قرار نگرفت و به همین دلیل، مشکلات اقتصادی استمرار یافته است. از همین روی مرکز بررسی-های استراتژیک ریاست جمهوری با اعتقاد به اهمیت موضوع و توجه به این که دولت مردمی تحقق منویات مقام معظم رهبری را به طور جدی در دستور کار خود دارد، توجه به الزامات پیاده سازی شعارسال به معنای دقیق کلمه را امری بسیار ضروری برای دستگاه اجرایی کشور می داند. ریاست محترم جمهور نیز در نخستین جلسه هیات دولت در سال جدید با بیان این که «همه دستگاه‌های اجرایی باید به طور منظم تلاش‌شان برای تحقق شعار سال را گزارش کنند» مهم‌ترین شاخص ارزیابی دستگاه‌ها در سال ۱۴۰۱ اقدامات دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین آنها دانسته اند. مرکز بررسی های استراتژیک به عنوان بازوی مشورتی رییس جمهور و پل ارتباطی جامعه نخبگانی کشور با بدنه دولت، «چگونگی تحقق حداکثری شعار سال» را با جامعه نخبگانی کشور به بحث گذاشته است.


سوالات کلیدی

1- الزامات حرکت صنایع کشور به سمت تولید دانش بنیان چیست؟

2- مهمترین دلایل عدم همکاری تولیدکنندگان بزرگ در کشور با شرکت¬های دانش¬بنیان چه می¬باشد؟

3- مهمترین ابزار انگیزشی صنایع بزرگ جهت استفاده از شرکت¬های دانش بنیان چیست؟


عناوین طرح ها و ایده های پژوهشی

1- شناسایی چالش های ارتباط صنعت با دانشگاه

2- ارائه راهکارهای تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه

3- تدوین ره نگاشت (Roadmap) توسعه اقتصاد دانش محور

4- آینده پژوهی در حوزه ی فن آوری های نوین

5- پیشنهاد الزامات حمایت دولت از صنایع کوچک جهت حرکت به سمت تولیدات دانش بنیان

اسناد راهبردی

سرآمدان
01 خرداد 1401 | 7:9 علیرضا هاشمی
armoraveji
1- الزامات حرکت صنایع کشور به سمت تولید دانش بنیان چیست؟
- الزام قانونی صنایع بزرگ جهت تأمین یک حداقل (مثلا 50%) جهت تأمین کالاهای مورد نیاز خود از تولیدات دانش بنیان داخلی
- افزایش تدریجی سهم تأمین کالا و قطعات صنایع کشور از شرکتهای داخلی

2- مهمترین دلایل عدم همکاری تولید کنندگان بزرگ در کشور با شرکتهای دانش بنیان چه می باشد؟
- عدم پذیرش ریسک خرید تولیدات داخلی توسط برنه کارشناسی و مدیران میانی
- تمایل تصمیم سازان (بدنه کارشناسی و مدیران میانی) به خرید کالا از خارج از کشور چون هم سیاحت است و هم تجارت (دریافت حق ماموریت ارزی)
- عدم وجود ساز و کار مناسب و برخط جهت رصد خرید کالا توسط کارفرمایان دولتی و پیمانکاران آنها

3- مهمترین ابزار انگیزشی صنایع بزرگ جهت استفاده از شرکتهای دانش بنیان چیست؟
- معافیت مالیاتی صنایع بزرگ متناسب با میزان استفاده آنها از تولیدات شرکتهای دانش بنیان کشور
- تخفیف در قیمت حاملهای انرژی صنایع بزرگ متناسب با استفاده آنها از تولیدات شرکتهای دانش بنیان کشور
- ایجاد سهولت و اولویت در ارائه تسهیلات بانکی به صنایع متناسب با استفاده آنها از تولیدات شرکتهای دانش بنیان کشور
- تخفیف در عوارض صادراتی محصولات صنایع بزرگ متناسب با استفاده آنها از تولیدات شرکتهای دانش بنیان کشور
- قرار دادن صنایع بزرگی که از تولیدات دانش بنیان داخلی استفاده میکنند در گروه صنایع استراتژیک کشور جهت بهره مندی از برخی تسهیلات ویژه


نکته مهم:
شرکت دانش بنیان به شرکتی گفته میشود که یکی از ویژگی های زیر را داشته باشد:
1- یکی از مسایل/نیازهای اصلی و فوری کشور را برطرف کند.
2- با صادرات محصولات دانش بنیان خود، ارزآوری برای کشور داشته باشد.

اینگونه نباشد که بعد از چند سال، اکثر شرکتهای کشور دانش بنیان شده باشند اما مسایل کشور همچنان روی زمین باشد. (در حال حاضر افراد و شرکتهایی وجود دارند که با اخذ مبلغی، سایر شرکتهای را داتش بنیان میکنند!)
سرآمدان
02 تیر 1401 | 11:25 حسین قدیری
irpsc
راه رسیدن به موفقیت زیاد و شعار رهبری زیاد است . کارامد ترین راه مهم است که پیشنهاد میشود از تکنولوژی روز بهره گرفته شود و آن دنیای موازی متاورس است ، اقتصاد در دنیای موازی با کمترین استهلاک میتواند خروجی مفیدی برای دنیای فیزیک به ارمغان آورد .
برای کسب اطلاعات در خصوص دنیای موازی متاورس رنگ و ساختار های درنظر گرفته شده توسط تیم متخصصین شرکت تعاونی زنجیره تامین بهشت میتوانید از این لینک استفاده نمایید :
https://uni.irpsc.com/course/rang/

لازم به ذکر است تکنولوژی طراحی شده توسط بنده قابلیت پیشی گرفتن از تمامی ساختار های خارجی برپایه متاورس را دارا و اقتصادی متفاوت و اشتغالی منحصر به فرد را برای ایرانیان تا پایان امسال بوجود خواهد آورد .
سرآمدان
29 تیر 1401 | 11:19 بهنام شمشیرساز
behnamshamshirsaz
1- الزامات حرکت صنایع کشور به سمت تولید دانش بنیان چیست؟

مهمترین انگیزه تغییر نگرش در صنعت برای حرکت به سوی تولید دانش بنیان فروش بیشتر محصول به واسطه تولید محصول با کیفیت تر و متنوع تر به واسطه استفاده از برتری های دانش بنیانی است. این اصل هم در صنایع خرد صادق است و هم در صنایع بزرگ و سنگین. در کشور ما پس از این انگیزه می توان به صدور دستورالعمل های الزام آور دولت نیز اشاره کرد چرا که انگیزه اول بدلائل مختلف وضعیت اقتصادی موجود در مواردی موضوعیت ندارد و یا بسیار ضعیف است.

2- مهمترین دلایل عدم همکاری تولیدکنندگان بزرگ در کشور با شرکت های دانش بنیان چه می باشد؟

1) احساس بی اعتمادی به مدیران (بصورت اشخاص قابل اعتماد) و محصولات شرکت دانش بنیان (محصولات کارآمد و مفید و واقعی) کوچک تر و عدم وجود رابطه اعتماد سازی دو طرفه موثر
2) عدم احساس نیاز به تولید محصولی با کیفیت بهتر (چرا که معمولاً محصولات آنها با هر کیفیتی که تولید شوند در بسیاری موارد حتی قبلاً پیش فروش شده اند !)
3) عدم اعتقاد به حتی ایجاد یک همکاری کوچک تحقیقاتی و آزمایشی برای نتیجه گرفتن و بهتر شدن به علت فقر فرهنگی و باور به دانش خودی و داخلی

3- مهمترین ابزار انگیزشی صنایع بزرگ جهت استفاده از شرکت های دانش بنیان چیست؟
در کشور ما چون صنایع بزرگ زیر مجموعه دولت هستند و به دلائل ذکر شده در بالا مهمترین انگیزه آنها صرفاً صدور دستور الزام آور دولتی در کنار اعتماد سازی دوطرفه واقعی میان مسئولین صنعت و شرکت دانش بنیان مرتبط می باشد.
سرآمدان
02 مرداد 1401 | 8:7 ali Mahmoudi
mahmodi32419
اعتماد به جوانان شاه کلید حل مشکلات است.
تغییر نگرش مدیران به کارکنان و مردم .
حل مسائل کشور از روش های خلاقانه و نو آورانه.
وجود مراکز ثبت و بررسی ایده ها فارغ از مدرک تحصیلی یا دانشگاه و یا سن و سال و محل سکونت افراد (ناب ترین ایده ها در افراد معمولی جامعه کشف میشود اگر بستر فراهم شود و قشر تحصیلکرده غیر دغدغه مند به این افراد اجازه حضور و ضهور بدهند)
تجاری سازی ایده ها و امکان جلب سرمایه گذار حقیقی یا حقوقی داخلی و خارجی برای هر ایده (یک ایده ممکن است در ایران طرفدار نداشته باشد یا مقرون به صرفه بنظر نرسد ولی همان ایده برای کشور دیگر همچون طلای ناب ارزش داشته باشد پس هیچ ایده ای را حتی ساده و پیش پا افتاده و مسخره را بی اهمیت ندانیم چون ممکن است که ما هنوز به ارزش آن ایده کاملا پی نبرده باشیم.
اتحاد و دوری از تفرقه و توافق برای مصلحت و منافع ملی نه برای منافع احزاب در دستور کار باشد
سرآمدان
12 آذر 1401 | 19:11 سید دانیال موالی
danialmavali68
برای رسیدن به تولید دانش‌بنیان که شعار سال به شمار می‌رود، مسیری سخت و طولانی در پیش داریم. تولید دانش‌بنیان سه رکن اساسی دارد: «قرار گرفتن در زنجیره ارزش جهانی تولید و تجارت»، «جابه‌جایی ساده و مطمئن نهاده‌های تولید در اکوسیستم تولید و تجارت» و «زیربنای انسانی.»<br>
<br>
قرار گرفتن در زنجیره ارزش جهانی تولید و تجارت از دو جهت برای تولید دانش‌بنیان حائز اهمیت است. اول اینکه تولید دانش‌بنیان به‌شدت نسبت به صرفه ناشی از مقیاس حساس است و تنها در سطح یک بازار جهانی‌شده به لحاظ اقتصادی معنادار خواهد شد و دوم اینکه رقابت‌پذیری تولید دانش‌بنیان نیاز به استفاده بهینه از انباره دانش و فناوری موجود بشری برای کنترل هزینه‌ها دارد. درواقع تعقیب ایده «خودکفایی» از سوی مسوولان در کنار روابط پرتنش با جهان موانع اصلی قرار گرفتن ایران در زنجیره ارزش جهانی تولید و تجارت است و یکی از موانع پیش‌روی تولید دانش‌بنیان.<br>
<br>
جابه‌جایی ساده و مطمئن نهاده‌های تولید بیش و پیش از هر چیز به کیفیت حکمرانی اقتصادی بازمی‌گردد. اساس این جابه‌جایی علامت‌دهی سیگنال بهره‌وری به سرمایه است و انتقال این علامت از طریق نظام قیمت و نظم طبیعی بازار صورت می‌گیرد. اگر می‌خواهیم سیگنال بهره‌وری هادی تصمیمات بازیگران نظام اقتصادی ایران باشد، باید دولت از اخذ مالیات تورمی بی‌رویه، مداخله در نظام قیمتی و نظم طبیعی بازار جدا خودداری کند.<br>
<br>
همچنین جابه‌جایی سریع و راحت نهاده‌های تولید نیازمند عرضه خدمات عمومی با کیفیت در حوزه اقتصادی است که استانداردهای حاکمیت شرکتی، ضمانت اجرایی قراردادها، کارآیی بازار دارایی‌های نامشهود و بازارهای مالی، به‌ویژه بازار ریسک (که در حال حاضر در ایران عملا وجود ندارد) ارتقا یابد.<br>
<br>
از سوی دیگر درباره زیربنای انسانی هم باید مراقب باشیم که گرفتار اشتباهات محاسباتی نشویم. بسیار ناصحیح است اگر قرار باشد هر فارغ‌التحصیل مقطع تحصیلات تکمیلی هر دانشگاه بی‌کیفیتی را سرمایه انسانی در نظر بگیریم. سرمایه انسانی ملتی مرفه با تحصیلات ابتدایی و متوسطه با کیفیت، دانشگاه‌هایی در اتصال به شبکه جهانی نهادهای آکادمیک و فرهنگ و جامعه‌ای آزاد و پویا و شکوفا است که قادرند تنازعات طبیعی تعاملات اجتماعی را به تعادل ظریفی از همکاری و رقابت تبدیل کنند.<br>
<br>
در جمع‌بندی حرکت به سوی تولید دانش‌بنیان جهت‌گیری خوبی است؛ اما مقیاس این هدف‌گذاری سال نیست؛ دهه و نسل است.<br>
<br>
مهم‌ترین باید و نبایدهای موضوع هم در حال حاضر به دولت (در معنای وسیع کلمه) بازمی‌گردد:<br>
<br>
اول: دولت باید از ایجاد تنش در سطح بین‌المللی پرهیز کند و با جامعه بین‌الملل راه صلح و دوستی پیش بگیرد.<br>
<br>
دوم: از دخالت در نظم طبیعی بازار و نظام علامت‌دهی قیمت و توزیع سوبسید فله‌ای و وضع موانع ساختاری در تجارت داخلی و خارجی خودداری کند.<br>
<br>
سوم: از کارفرمایی و حمایت مستقیم پروژه‌های های‌تک جدا خودداری کند. اما آیا چنین توانی در بدنه حاکمیت وجود دارد؟ در فقدان چنین ملزوماتی آنچه اتفاق می‌افتد، صرفا تضییع منابع ملی نخواهد بود؟<br>
<br>
چهارم: از حیف و میل اموال ملی و بر هم زدن نظم بازار از طریق توزیع وام کم‌بهره و تسهیلات مشابه میان شرکت‌های مدعی تولید دانش‌بنیان به‌شدت پرهیز کند.<br>
<br>
پنجم: از مداخله در تنظیم هنجارهای فرهنگی و اجتماعی دست بکشد و اجازه دهد «بازار آزاد ایده‌ها» مانند تمام کشورهای توسعه‌یافته ساختارهای اجتماعی و فرهنگی را شکل دهند. امر خصوصی جمعی و اجتماعی را به رسمیت بشناسد، امر سیاسی را زیرمجموعه امر اجتماعی ببیند و نه برعکس و به خاطر داشته باشد سیاستمداران نه می‌توانند و نه شایسته‌اند که همزمان نقش رهبران و گروه‌های مرجع اجتماعی و فرهنگی جامعه را ایفا کنند.<br>
<br>
ششم: در کنار این موارد بهبود کیفیت خدمات عمومی برای ارتقای ضمانت اجرایی قراردادها و توسعه و ارتقای کارآیی بازارهای دارایی نامشهود و بازار ریسک را در دستور کار قرار دهند.<br>
<br>
با تعقیب چنین مسیری می‌توان امیدوار بود که در مقیاس ۲ تا ۳ دهه، کشور جایگاه قابل ملاحظه‌ای در اکوسیستم تولید دانش‌بنیان پیدا کند

ارسال نظر
اطلاعات این طرح
  • وضعیت فعال
  • تاریخ آغاز 15 اردیبهشت 1401
  • نهاد‌ یا سازمان مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری
  • حوزه امور زیربنایی و تولید
تگ‌ها