بنام خدا
بیان مسأله
رهبری فرزانه انقلاب به رسم دیرینه در پیام نوروزی سال 1401 با تمرکز بر مشکلات کشور و مردم امسال را سال «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» نام گذاری نمودند و بر توسعه فعالیتهای دانش بنیان برای جهش در تولید و اشتغال زایی تأکید کردند. بررسی روند نامگذاری سال¬های مختلف از سوی معظم له نشان می دهد سنت پیام های نوروزی ایشان در دهه های هفتاد و هشتاد خورشیدی به سمت شعارهای اقتصادی متمایل بوده است.
تاکید های ایشان به موضوع عدالت اجتماعی در نوروز 1372، وجدان کاری و انضباط اجتماعی در سال 1373، انضباط اقتصادی و مالی و مقابله با اسراف و زیاده روی و توصیه به صرفه جویی طی سالهای 1374 تا 1377، تاکید بر مساله اشتغال در سال 1380 و نیز نام گذاری سالانه ایشان با تاکید بر موضوعات اقتصادی مانند سال 1387 به عنوان سال نوآوری و شکوفایی، سال 1388 به عنوان سال اصلاح الگوی مصرف، سال 1389 به عنوان سال همت مضاعف و کار مضاعف، سال 1390 به عنوان سال جهاد اقتصادی از همین دست می¬باشد. در دهه گذشته تمرکز مقام معظم رهبری بر تولید در انتخاب شعار سال نمود بیشتری داشته به طوری که کلید واژه تولید در شعارهای سال های گذشته، به صورت پررنگ تکرار شده است.
ایشان می فرمایند: « در این چندساله بنده برای شعار سال، (تولید) را عمدتا محور قرار دادم با یک "قیدی"، یا یک "خصوصیتی"؛ علت هم این است که "تولید" کلید حل مشکل اقتصادی کشور است.». شعارهایی چون: «تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی» در سال ۱۳۹۱، «اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال» در سال۱۳۹۶، «رونق تولید» در سال ۱۳۹۸، «جهش تولید» در سال ۱۳۹۹ و شعار « تولید؛ پشتیبانی ها، مانع زدایی ها» در سال۱۴۰۰، نمونه هایی از این دست شعارها هستند. رهبر حکیم انقلاب اسلامی با چنین منطقی، در شعار سال۱۴۰۱ نیز بر موضوع « تولید » با دو قید جهت دهنده، تعیین کننده و سرنوشت ساز تکیه کرده و سه کلمه « تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین » را به عنوان شعار سال ۱۴۰۱، اعلام کردند.
هر چند کارکرد شعار سال نه تنها ناظر به سال پیش رو، بلکه ناظر به دهه آینده یا حتی ناظر به روند نضج تمدن اسلامی یا آینده انقلاب اسلامی است، اما این امر نباید منجر به غفلت از نتایج ملموس، واقعی و زودبازده در آن سال شود. اصولا شعار سال برآمده از برداشت های عمومی رهبر انقلاب از مناسبات جاری کشور و انقلاب اسلامی است که با هدف تقویت موردی بخش یا رفتار یا روندی خاص طراحی شده است.
گرچه شعارها در سال های گذشته تا حدودی کارساز بوده و بعضا گره هایی را گشوده، اما در مواردی هم این شعارها، به طور شایسته و بایسته مورد توجه قرار نگرفت و به همین دلیل، مشکلات اقتصادی استمرار یافته است. از همین روی مرکز بررسی-های استراتژیک ریاست جمهوری با اعتقاد به اهمیت موضوع و توجه به این که دولت مردمی تحقق منویات مقام معظم رهبری را به طور جدی در دستور کار خود دارد، توجه به الزامات پیاده سازی شعارسال به معنای دقیق کلمه را امری بسیار ضروری برای دستگاه اجرایی کشور می داند. ریاست محترم جمهور نیز در نخستین جلسه هیات دولت در سال جدید با بیان این که «همه دستگاههای اجرایی باید به طور منظم تلاششان برای تحقق شعار سال را گزارش کنند» مهمترین شاخص ارزیابی دستگاهها در سال ۱۴۰۱ اقدامات دانشبنیان و اشتغالآفرین آنها دانسته اند. مرکز بررسی های استراتژیک به عنوان بازوی مشورتی رییس جمهور و پل ارتباطی جامعه نخبگانی کشور با بدنه دولت، «چگونگی تحقق حداکثری شعار سال» را با جامعه نخبگانی کشور به بحث گذاشته است.
سوالات کلیدی
1- الزامات حرکت صنایع کشور به سمت تولید دانش بنیان چیست؟
2- مهمترین دلایل عدم همکاری تولیدکنندگان بزرگ در کشور با شرکت¬های دانش¬بنیان چه می¬باشد؟
3- مهمترین ابزار انگیزشی صنایع بزرگ جهت استفاده از شرکت¬های دانش بنیان چیست؟
عناوین طرح ها و ایده های پژوهشی
1- شناسایی چالش های ارتباط صنعت با دانشگاه
2- ارائه راهکارهای تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه
3- تدوین ره نگاشت (Roadmap) توسعه اقتصاد دانش محور
4- آینده پژوهی در حوزه ی فن آوری های نوین
5- پیشنهاد الزامات حمایت دولت از صنایع کوچک جهت حرکت به سمت تولیدات دانش بنیان